INFORMATIE EN NIEUWS OVER VERZORGING
Informatiecentrum
WEL OF NIET CASTREREN?
Natuurlijk is het vrijblijvend om te kiezen of je jouw huisdier wilt laten castreren.
Met castreren bedoelen we het wegnemen van de eierstokken of teelballen.
​
Bij teven heeft dit het enorme voordeel dat er dan minder of geen kans is op melkkliertumoren, geen kans op baarmoederontsteking, schijndracht, loopsheid en ongewenste dekkingen.
Kleine nadelen zijn dat bij sommige rassen de vachtstructuur kan veranderen, indien onaangepaste of te veel voeding meer kans op overgewicht kan ontstaan, of sommige teefjes op oudere leeftijd meer kans hebben op urine-incontinentie.
​
Bij reuen zijn de voordelen minder kans op ontsteking en vergroting van de prostaat, geen ontwikkeling van testikeltumoren, weinig tot geen drang om het territorium af te bakenen, verminderd seksueel gedrag, iets kalmer en minder agressief.
Nadeel kan zijn dat ze overgewicht ontwikkelen bij onjuiste voeding
​
Een kater gaat niet meer sproeien en reageert minder op krolse katten. Hij zal ook zelden beginnen vechten. Ook worden ze vaak huislijker en hun behoefte om te jagen neemt af.
​
Kattinnen hebben een verminderde kans op melkliertumoren en baarmoederontstekingen.
​
​
​
​
​
ONTWORMING
Katten en honden worden best 4x per jaar met de seizoenen ontwormt.
​
Puppies en kittens worden best maandelijks ontwormt.
​
Bijzondere aandacht voor ontworming dient gegeven te worden aan katten die veel jagen, en honden die graag zaken opnemen of opeten in de natuur.
VLOOIEN EN TEKEN
Vlooien komen vooral voor in de periode van de zomer en herfst. Maar vlooieninfecties kunnen eigenlijk het hele jaar voorkomen. Vlooien kruipen diep weg in de vacht, waardoor ze moeilijk te vinden zijn. De dierenarts checkt bij iedere consultatie of jouw huisdier vrij is van vlooien. Je kan jouw huisdier preventief beschermen tegen vlooien. Vraag gerust info in de praktijk. Als je huisdier eenmaal vlooien heeft, duurt het 2 tot 3 maanden om er weer vanaf te komen. Preventieve bescherming is daarom niet alleen van belang voor je huisdier, maar ook voor jezelf en je omgeving!
​
Teken zijn veel actiever vanaf 20°C. Wees daarom ook steeds op tijd met je preventieve behandeling. Teken kunnen zich ook vastzuigen op mensen. En ze zijn onder andere drager van de ziekte van Lyme.
​